joi, 5 februarie 2009

+ Un cuvant despre Shintoism

Nu doresc sa fac o intreaga filosofie asupra religiei Shin-to asa ca doar o sa va deschid apetitul prin cateva vorbe preluate sau personale despre acest cult original si despre cei care au stat la baza formarii acestei ramuri spirituale. Fie ca mai departe sa va imbogatiti cultura voastra generala din mai multe surse cu mult mai bogate decat saracul meu blog.
Astazi citind din Bushido - Codul Samurailor de Inazo Nitobe m-am gandit sa impartasesc cateva pasaje despre relgia predominanta a niponilor. Sper ca aceste cuvinte sa fie apreciate la adevarata lor valoare ca sa nu se ajunga la acele criticile ignorante neargumentate si lipsite de o baza stabila in cunoasterea acestei culturi.

"[...] Teologia shintoista nu cuprinde dogma "pacatului originar", a lui Adam si Eva. Dimpotriva, propovaduieste bunatatea inascuta a omului si puritatea divina a sufletului omenesc, adorandu-l ca pe aluatul din care se inalta divinitatea.
Oricine a putut observa ca templele shintoiste sunt lipsite de obiecte de adoratie si ca numai o oglinda foarte simpla atarna in sanctuar.
Prezenta acestei oglinzi este usor de explicat: ea simbolizeaza sufletul omenesc care, atunci cand este perfect linistit si curat, reflecta adevarata imagine a Dumnezeirii. Daca cineva se inclina intr-un templu shintoist, vede imaginea sa proprie reflectata pe suprafata lucitoare a acestei oglinzi si actul inchinarii este echivalent vechii prescriptii: "Cunoaste-te pe tine insuti!"[...]
[...] Pentru noi, japonezii, patria noastra este mai mult decat tara si glia din care se extrage aur si pe care cresc cereale. Japonia este lacasul sacru al zeilor si al spiritelor stramosilor nostri;[...]"
[...]Shinto pune in vedere cele doua caracteristici predominante ale vietii emotionale a rasei noastre(nipona): patriotismul si dinasticismul.[...]
[...]Shintoismul nu a avut niciodata pretentia de a constitui un sistem filosofic sau o teologie rationala, ci alcatuieste temelia pe care se sprijina instinctul national[...]

Bushido - Codul Samurailor de INAZO NITOBE -din Capitolul "Izvoarele Bushido-ului"
(gasiti la Categoria "Carti Recomandate" despre aceasta carte si un link catre editura ce o comercializeaza)



Shin-to = Calea Zeilor (acelasi sens cu Da.Ksha - Calea Zeilor sau Tara Zeilor)

Cu fiecare cuvant care il citesc despre aceasta cultura imi creste respectul pentru reprezentantii ei. Simpla spiritualitate si credinta a acestui popor a asigurat dezvoltarea neconditionata a unei culturi originale avand ca simbol gingasele flori ale ciresului si katana ucigasa (sabia de samurai) ce reprezenta sufletul samuraiului inscris pe drumul spre satori (iluminare).
Nu doresc ca pe pamantul nostru sa se intample la fel deoarece sunt credincios culturii mele stramosesti, ci doar sa se reinvie acea constiinta colectiva a stramosilor in care toti suntem egal responsabili fata de Da.Ksha noastra (Dacia de ieri, Romania de azi).

Amin!


PS: Carte pentru cei interesati: SHINTO - Calea Zeilor de Simu Octavian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu