marți, 23 decembrie 2008

Invataturi Budiste 1

Un subiect de meditatie pentru toata lumea:

"Maestre, aici in sat traiesc o multime de ermiti si intelectuali care se complac intro continua disputa, unii spunand ca lumea este infinita si eterna, ceilalti ca ea este finita si muritoare ; unii spun ca sufletul moare impreuna cu corpul in timp ce ceilalti ca el traieste etern si asa mai departe. Ce poti sa spui Maestre in ceea ce ii priveste ? " 
Privindui, Buddha le-a raspuns :
"Candva, demult traia un rege care chemandu-si servitorii le-a spus : 
Adunati-va cu totii, servitori credinciosi, apoi mergeti de strangeti la un loc pe toti oamenii nascuti orbi din imparatie, pentru a le arata un elefant "
"Prea bine, marite rege" au spus servitotii, dupa care fiecare a plecat spre a indeplini voia regelui lor.

Cand toti cei nascuti orbi au fost adunati in locul desemnat de rege, acesta a venit in mijlocul lor si le-a spus, " Acesta este un elefant ".Apoi unui orb i-a prezentat capul elefantului, altui orb i-a prezentat trompa, altuia urechea si asa mai departe, spunandu-i fiecaruia ca ceea ce i-a aratat a fost un elefant.

De fiecare data regele cand prezenta elefantul unui orb, il intreba pe acesta, " Asadar orbule, ai vazut cum arata un elefant ? Spune-mi acum, ce fel de lucru este un elefant ? "

Cei carora li s-a prezentat capul elefantului au spus ca elefantul este ca o oala. Apoi cei carora li s-a aratat urechea au spus ca elefantul este ca un cos de fructe ; cei carora li s-au aratat coltii de fildes ai elefantului au spus ca elefantul este ca un plug, cei carora li s-au aratat trunchiul elefantului au spus ca elefantul este ca un granar ; cei carora li s-au aratat picioarele au spus ca elefantul este ca si coloana care sustine un templu ; cei carora li s-au aratat coada au spus ca elefantul este ca o perie.

Apoi toti orbii adunati in aceea piata au inceput sa se imbranceasca si sa tipe, " Asa arata elefantul ! ", " Ba nu, elefantul arata asa ! ", " Ba da! ", " Ba nu! ". In curand lucrurile au scapat de sub control si orbii s-au luat la bataie.

Apoi maestrul a incheiat, spunand : " La fel sunt si acesti predicatori si intelectuali care vorbesc la nivel teoretic de lucruri pe care ei nu le-au vazut….. Prin ignoranta lor sunt exact ca orbii din povestea cu imparatul : certareti si deformand realitatea intr-un fel sau altul "

4 comentarii:

  1. Intersante invataturile astea.Unele din ele seamana cu povestile pe care le citeam cand eram copil.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))
    vom ajunge la adevar doar cand il vom cauta in interiorul nostru ....pana atunci suntem orbi....si cu cat suntem mai departe de adevar cu atat ne contrazicem mai tare ....trist , dar adevarat.

    Cu respect , Dana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hmmmm fiecare orb a aflat ceea ce a putut cuprinde cu palmele sale. Chiar daca li se arata elefantul ei nu il puteau cunoaste pe de-antregul. Asa si noi cand vom avea si celelalte simturi care acum ne lipsesc sau facem abstractie de ele atunci vom putea cuprinde elefantul.
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere