Eminescu vs. Einstein
Sa analizam putin situatia:
Einstein a demonstrat ca cel mai rapid lucru din Univers este lumina (aprox. 298.000 km/s). Apoi a demonstrat ca lumina Soarelui ajunge pe suprafata planetei noastre in aprox. 8 minute, iar lumina reflectata de Luna in aprox. 30 de secunde. Deci ceea ce vedem noi pe cer cand ne uitam la Soare este soarele in urma cu 8 minute sau Luna in urma cu 30 de secunde.
In aceeasi teroie spune ca daca Soarele ar disparea brusc noi abea peste 8 minute am observa acest lucru, deci anumite stele de pe cer care se afla la distante foarte mari(ex: 10 milioane de ani lumina) desi ele ar putea sa fie de mult stinse noi inca le percepem lumina si abea peste cateva milioane de ani or sa dispara sclipirea lor de pe cerul nostru.
Iar acum o sa va dau aceasi teorie in stilul Eminescu:
"La steaua" de M. Eminescu
"La steaua care-a răsărit
E-o cale-atît de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe cînd nu s-a zărit,
Azi o vedem şi nu e.
Tot astfel cînd al nostru dor
Pieri în noapte-adîncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.."
E-o cale-atît de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.
Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe cînd nu s-a zărit,
Azi o vedem şi nu e.
Tot astfel cînd al nostru dor
Pieri în noapte-adîncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.."
Ciudat nu? Multi va intrebati cum este acest lucru posibil. Eminescu decedat in 1889 a expus o teorie a lui Einstein emisa in anul 1915.
Ei bine va sugerez sa studiati cabala veche sau alchimia hermetic-paracelsiana. Si veti observa ca teoriile acestea existau de mii de ani.
Einstein a expus intr-un limbaj de fizica, iar Eminescu intr-un limbaj poetic.
La fel si E=mc² ce cunatifica energia disponibila a meteriei(orice corp indiferent de stare poseda energie), in alchimie este enuntata in felul urmator: orice corp are spirit.
La fel si cu formula magica care urma sa uneasca toate teoriile intr-una singura si acea energie primara a Universului din care s-a creat tot pe care Einstein a incercat sa le descopere in alchimie sunt redate ca Spiritul lui Dumnezeu cu ajutorul caruia se obtine Piatra Filosofala - pulberea primordiala a universului care prin adaptare a format materia toata.
In fine aici va las pe voi sa cercetati mai departe deoarece Alchimia nu este o stiinta New Age ce se poate invata pe internet. In schimb se poate promova.
Asa ca va las sa trageti singuri concluziile!
PS: Multumesc lui Adrian care a venit cu intrebarea si a inceput primul aceasta cercetare si sper ca plusul in aceasta teorie sa fie ceva inseamnat.
Aceasta este doar o teorie poti sa fii deacord cu ea sau efectiv poti sa o ignori. Eu nu ma supar si nu lasa comentarii de prost gust ci doar opinia ta sincera si cu bun simt!
Eminsecu vs. Jules Verne
Se pare ca poetul nostru concureaza cu "imaginatia pe Luna" alaturi de scriitorul vizionar Jules Verne.
Ceea ce prezinta Jules Verne in opera sa "De la Pamant la Luna" scrisa in anul 1865, prezinta similare intr-o alta forma Mihai Eminescu in opera sa "Sarmanul Dionis" citita prima data in fata unui public pe data de 1 septembrie 1872 la "Junimea". Aceasta lucrare in proza a poetului roman imbina filosofia si literatura.
Eminescu mai crease două proze filosofice “Archeus” şi “Umbra mea” în care sînt dezvoltate mai multe motivuri, mituri: mitul omului care şi-a pierdut umbra, dedublarea personalităţii şi relativitatea adevărurilor, motive preluate alături de altele din “Geniu pustiu” şi se vor regăsi în “Sărmanul Dionis”.
Lectura placuta.
PS: Archeus este un termen alchimic(si o substanta) existand chiar si o lucrare de alchimie la care face referire si Paracelsus.
Din păcate tot mai puţină lume ştie că Eminescu nu a fost doar un poet genial, un jurnalist şi prozator remarcabil, dar şi un căutător pe Calea Adevărului. Cu respect Cosmin
RăspundețiȘtergere